Имаме образование на две скорости от доста време в нашата страна и

...
Имаме образование на две скорости от доста време в нашата страна и
Коментари Харесай

Диян Стаматов: От доста време имаме образование на две скорости

Имаме обучение на две скорости от много време в нашата страна и то става все по-ясно отличимо с всяка минала година ". Това сподели пред БНР Диян Стаматов, шеф на 119-о Средно учебно заведение в София и ръководител на Съюза на работодателите в националната култура.

" Образованието е артикул, чиято активност се вижда 7-8 години по-късно, откакто завърши. Днес имаме елитни учебни заведения, само че имаме и учебни заведения, в които мотивацията за учене е съвсем дребна. Тъкмо там, когато се реализира дребна крачка, този прогрес е извънредно значим и за всеки съответен възпитаник, а и за цялото общество. Това е сложният измерител на качеството в междинното обучение. Ако за първата група възпитаници ученето е лекост, за втората е обвързвано с доста други спомагателни обществени проблеми, които не могат да бъдат сложени с един критерий в едната и в другата общественост.... Има не малко места, в които българският език е компликация за цели фамилии, цели общности. Тъкмо там напъните би трябвало да са доста по-големи, с цел да може ученикът да разбере защо му се приказва в час и какво написа в учебниците. Там напъните на учителите и на шефовете на учебните заведения са в пъти повече, с цел да се направи дребната крачна напред "

Според Диян Стаматов повода за обучение на две скорости са забавените същински реформи от 2016 година до момента: " Ако всяка година не се вършат нужните промени, тази огромна ножица ще се разтваря още повече и ще става още по-страшно за всички, клонящо към национална злополука ".

Той беше безапелационен, че най-трудната промяна е обвързвана с осъвременяването на образователното наличие: " Иначе казано - ученикът да не си задава въпроса защо ще му служи това, което учи в учебно заведение. В учебника би трябвало да има базисни, съществени понятия, които да дават характерност на всеки възпитаник какво значи даденият термин или дадената активност, а не дълбочината на академичната характерност, която сега я има в съвсем всички учебници по всички предмети в междинното обучение. Това е най-трудната промяна, която с години се оставя и най-после учебникът е една извънредно цялостна енциклопедия за всеки един възпитаник. Резултатите са видни всяка година ".

Стаматов акцентира, че тази промяна не значи опростяване на образователното наличие, а олекотяване. " Днешният възпитаник е доста по-дигитализиран от учениците преди 10 или 20 години и на него му би трябвало радикално различен прагматичен метод с доста визуализация на материала по всеки един предмет ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР